Waarom de meest gegeven tips voor kiespijn door stress niet of slechts langzaam werken
Wanneer je last hebt van kiespijn als gevolg van stress en je gaat zoeken op het internet dan kan je een groot aantal tips vinden.
Het opvolgen van een aantal van deze tips zal je (mentale) gezondheid waarschijnlijk ten goede komen.
Maar....
Al die tips werken slechts langzaam of onvoldoende.
Ik zal zo uitleggen waarom.
Eerst een overzichtje van de behandelingen en tips die je kunt vinden:
Ontspanningsoefeningen: Probeer regelmatig meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen te doen. Deze oefeningen kunnen helpen bij het verminderen van stress en spanning in het lichaam.
Warm of koud kompres: Leg een warm of koud kompres op de pijnlijke plek om de pijn te verzachten.
Rust en slaap: Probeer voldoende te slapen en neem rust wanneer je dat nodig hebt. Vermijd te veel stressvolle activiteiten.
Vermijd kauwgom: Vermijd kauwgom en harde, taaie of plakkerige voedingsmiddelen die extra druk op de tanden en kiezen kunnen uitoefenen en pijn kunnen verergeren.
Ontspanningstechnieken: Probeer ontspanningstechnieken zoals progressieve spierontspanning om te helpen bij het verminderen van stress en spanning in het lichaam.
Praat met iemand: Praat met iemand over je stressvolle situatie. Dit kan helpen bij het verminderen van de stress en spanning die de kiespijn kan veroorzaken.
Vermijd alcohol en tabak: Beperk je alcohol- en tabaksgebruik, omdat deze stoffen de pijn kunnen verergeren.
Vermijd stressvolle situaties: Probeer situaties te vermijden die stress en spanning kunnen veroorzaken, zoals grote deadlines op het werk of overmatige sociale verplichtingen.
Luister naar ontspannende muziek: Luister naar rustgevende muziek om te helpen bij het verminderen van stress en spanning in het lichaam.
Gebruik aromatherapie: Gebruik essentiële oliën zoals lavendel, pepermunt of kamille om te helpen bij het verminderen van stress en spanning en het verlichten van pijn.
De bovenstaande tips werken maar een beetje of langzaam omdat de onderliggende oorzaak van kiespijn door stress niet wordt opgelost.
De onderliggende oorzaak van stress en kiespijn door stress
Wist je dat het menselijk lichaam meer is dan alleen botten, spieren, organen en bloed?
Het heeft ook een energiesysteem dat levensenergie door het lichaam laat stromen.
In China noemen ze levensenergie 'Chi', 'Prana' in India en 'Ki' in Japan.
Al duizenden jaren wordt deze kennis gebruikt in praktijken zoals acupunctuur, waarbij dunne naalden worden gebruikt om de levensenergie te verbeteren.
Onverwerkte emoties en stress kunnen verstoringen veroorzaken in het energiesysteem van je lichaam.
Hierdoor kan je levensenergie minder makkelijk stromen en kunnen psychische en lichamelijke klachten ontstaan zoals bijvoorbeeld kiespijn.
Dat wil je toch niet?
Begrijp dus dat je klachten slechts een gevolg zijn van deze verstoringen in het energiesysteem van het lichaam.
Natuurlijk, praten over klachten en ontspanningsmethoden kunnen helpen.
Maar laten we eerlijk zijn, ze bieden slechts weinig verlichting.
Wat je echt nodig hebt, is het oplossen van de verstoringen in het energiesysteem.
Zodra je deze verstoringen aanpakt vermindert je stressniveau en kunnen je klachten afnemen.
Stel je eens voor hoe fijn het zou zijn om een leven te leiden waarin je lichaam en geest in balans zijn.
Je alles aankan wat het leven op je pad gooit.
En je verlost bent van die vervelende kiespijn.
Dit is mogelijk en het begint allemaal bij het oplossen van energieverstoringen in je lichaam.
Jij hebt de mogelijkheid om jezelf weer in balans te brengen en te houden, zodat je optimaal kunt genieten van het leven.
Als jij ook snel van je stress en die kiespijn af wilt komen, ga dan naar....
Ja, jij kunt kiespijn krijgen van stress. Hieronder volgen een aantal mogelijke oorzaken van kiespijn als gevolg van stress:
Stress kan ervoor zorgen dat je kaakspieren gespannen raken, waardoor er druk op je tanden en kiezen komt te staan. Dit kan leiden tot pijnklachten.
Bij langdurige stress kan je immuunsysteem verzwakt raken, waardoor je tandvlees ontstoken kan raken en gaat bloeden. Dit kan leiden tot kiespijn.
Stress kan ervoor zorgen dat je minder goed voor je tanden en kiezen zorgt, bijvoorbeeld doordat je minder aandacht besteedt aan je mondhygiëne of doordat je meer suikerrijke voeding eet. Hierdoor kunnen gaatjes en tandbederf ontstaan, wat pijnklachten kan veroorzaken.
Als je veel stress hebt, kun je ook last krijgen van tandenknarsen of kaakklemmen. Dit kan leiden tot overbelasting van je kiezen en pijnklachten veroorzaken.
Stress kan er ook voor zorgen dat je last krijgt van migraine of spanningshoofdpijn. Dit kan uitstralen naar je kaak en kiezen en zo kiespijn veroorzaken.
Stress kan verschillende effecten hebben op je tanden. Hieronder vind je een aantal mogelijke gevolgen:
Je bijt of knarst onbewust op je tanden, waardoor ze beschadigd kunnen raken of er zelfs stukjes afbreken.
Je hebt mogelijk de neiging om meer te snoepen of te kiezen voor voedingsmiddelen die niet zo goed zijn voor je tanden, zoals frisdrank en snacks. Dit kan leiden tot tandbederf en gaatjes.
Stress kan ook leiden tot een droge mond. Een droge mond vermindert de speekselproductie en dit kan leiden tot een verhoogd risico op gaatjes en andere tandproblemen.
Mensen die gestrest zijn hebben soms de neiging om minder goed voor hun tanden te zorgen, bijvoorbeeld door minder vaak te poetsen of te flossen. Hierdoor kunnen tandplak en tandsteen zich opstapelen en dit kan op den duur leiden tot tandvleesproblemen en andere tandheelkundige aandoeningen.
Stress kan ook het genezingsproces van tandheelkundige ingrepen vertragen, zoals het plaatsen van een kroon of het trekken van een tand of kies.
Het is belangrijk om te weten dat stress niet alleen negatieve gevolgen heeft voor je tanden, maar voor je hele lichaam.
Als je merkt dat je last hebt van stress, is het daarom verstandig om hier iets aan te doen en stressverlagende maatregelen te nemen.
Zo voorkom je niet alleen tandproblemen, maar verbeter je ook je algemene gezondheid en welzijn.
Kan ik pijn in mijn mond hebben door chronische stress?
Ja, het is mogelijk dat je pijn in je mond hebt door chronische stress.
Hieronder vind je een aantal mogelijke manieren waarop stress invloed kan hebben op je mond:
Tandenknarsen: Als je veel stress hebt, kun je onbewust gaan tandenknarsen. Dit kan leiden tot pijn en spanning in je kaakspieren, en zelfs tot beschadiging van je tanden en kiezen.
Mondzweren: Stress kan ook zorgen voor een verzwakking van je immuunsysteem, waardoor je meer vatbaar bent voor infecties. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in de vorm van mond- en tongzweren.
Droge mond: Stress kan er ook voor zorgen dat je mond droger aanvoelt. Dit kan leiden tot een branderig gevoel, irritatie en pijn.
Tandvleesaandoeningen: Chronische stress kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van tandvleesaandoeningen, zoals gingivitis (tandvleesontsteking) en parodontitis (ontsteking van het weefsel rondom de tanden).
Verhoogde gevoeligheid: Als je veel stress hebt, kan dit ervoor zorgen dat je tanden gevoeliger worden voor bijvoorbeeld warme of koude dranken en voedsel. Dit kan pijnlijk zijn en ongemak veroorzaken.
Het is dus zeker mogelijk dat chronische stress invloed heeft op je mondgezondheid en pijn veroorzaakt.
Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en eventuele klachten serieus te nemen en te bespreken met je tandarts of huisarts.
Wil je weten hoe jij snel je stress kan verminderen?
Jan Heering is inmiddels meer dan 20 jaar coach en auteur. Hij is gespecialiseerd in het snel oplossen van angst, stress en negatieve gedachten. Hij heeft meer dan 30 boeken op zijn naam staan.